Lucas Distribution Centre

Lucas Distribution Centre was created to function as a regional distribution base for Stokers retail furniture outlets, a national retail business established in 1898 renowned for providing high quality, great value furniture. It is designed to complement the adjacent store, enabling the functionality and resource of both buildings to be shared, including the external areas, parking and access.

Set back from the furniture store to minimise the visual impact of the building. The cladding finish is a simple yet harmonious reflection of the materiality, verticality and colour palette of the adjacent Stokers building, the neighbouring residential developments and surrounding context.

The outward facing elevations have been broken down into a series of bays, each a ‘domestic’ scale width, ensuring the building responds to and reflects the scale of the adjacent residential developments.

Internally the structural grid was established in consultation with the racking and lifting supplier, defining the most space efficient internal arrangement and minimising redundant space. The modular grid and cladding system will allow bays to be added for future expansion with minimal impact and demolition.

Installations which would be subject to the greatest level of interaction and wear demanded high quality materials providing the longevity required. This included the external forecourt, which was installed as concrete throughout, the external envelope and the internal floor slab. The internal floor slab incorporated a recessed guidance system for vehicular movement which assisted our ability to further reduce redundant space to the height and widths of aisles.

An innovative and fully coordinated drainage design includes a landscaped swale and large underground attenuation tanks, sited in consideration of potential future building expansion.

Pockets of landscape planting have been incorporated both within and surrounding the site, including a large area of native planting species to promote biodiversity and encourage wildlife habitat formation, creating a wildlife corridor between the site and the road network.