Brandrigg Barn

Wilson Mason were appointed to carry out the refurbishment of a listed 17th century barn adjacent to the university accommodation. The intended function of the project will be to provide a location for interaction and socialisation for post graduates at the university.

The project is to be delivered in two stages: Phase 1 will stabilise the structure and Phase 2 will refurbish the building to enable future use. In all works that are carried out, sympathetic attention to the significant historic structure and features are required. Consultation with the Lancaster City conservation officer was undertaken to confirm the approach being recommended, and the scheme achieved their full support.

The existing building is comprised of two parts in varying states of disrepair and so these elements are to be dealt with in differing ways. For the first part of the building that is in a more salvageable condition, the original roof trusses are to be preserved and relocated within it. In the second part of the barn, a new steel framed structure will be introduced to support a new first floor and lifted roof section, accommodating new space. The masonry walls are also reusable within this section and so will be conserved.