Biomedical Research Laboratory

The new six-storey biomedical research facility is designed around a central light-well to admit daylight deep into the plan of the building.

Shared core laboratory facilities are located at ground floor level, including a freezer farm and histology suite. In addition to this, there is a large laboratory space for vibration sensitive equipment.

On the upper levels, laboratory and non-laboratory spaces are separated by the five-storey light-well which provides the most efficient services solution. Shared ancillary and breakout areas are located adjacent to main circulation routes in order to promote interaction between researchers. The project integrates into the surrounding research buildings through the use of ‘bridge links’ at third floor level.

“Within the laboratories, maximum flexibility is afforded by a largely open plan arrangement wherein each modular bay has the same level of servicing. More specialised functions are contained within adjoining cellular rooms- the services to which run in parallel behind each, thus allowing future modification as required. Such an arrangement effectively promotes collaboration and realises efficiencies through the sharing of core equipment” Dr Simon Merrywest, Assistant Faculty Administrator.

 

BREEAM Very Good

British Council for Offices