Russell Dean

The site and existing store suffered significant flood damage during storm Desmond in 2015.  This led the client to reconsider the viability of the site and commission a design to mitigate the impact of probable future flooding events.

Due to the site lying within the flood plain between the river and the Rochdale Canal, appropriate flood resisting measures became an integral part of the proposals negotiated with the local authority. Discussion related to the acquisition of additional land was integral in allowing the scheme to provide the resistance required. The design developed lifted the functional floor above ground level and created retail space at first and second floor level. The ground level is occupied by car parking in order to support the retail activities.

High levels of natural light and an integrated natural ventilation strategy provide a sustainable building solution on what was considered a previously undevelopable site.