John Lewis, Oxford Street

A complex external restoration at the John Lewis flagship store was successfully delivered to a tight programme that had critical dependencies with other branch activities. Sympathetic restoration of the 1960s façade was carried out on the store’s elevations.  The canopy soffit was restored to its original proportions, and a new high-quality stainless-steel dimpled mirror plank system was introduced to animate the environment beneath. A glass back-lit halo design was fitted to signpost the store and complement the ‘blade’ signage.  A major part of the renovation was the stripping back circa 60 years of air borne pollution to the elevations, and refurbishing the façade’s Portland stone panels and colourful tiling.

The building’s windows were refurbished with a soft mirror effect vinyl, providing a uniform appearance across the façade. Internally, feature lighting and picture framing elements were introduced, as well as new flooring. Architectural lighting was also fitted to highlight the vertical columns, refurbished elevations and the Barbara Hepworth ‘Winged Figure’ statue.

A fundamental part of this project, requiring a complex coordination of proposals, was the ‘Place to Eat’ terrace situated on the 5th floor. The balcony on the Oxford Street/Old Cavendish Street corner provides an outdoor dining space, invigorating the diversified use of this flagship store.