BAE Restaurant and Welfare Facility

Wilson Mason were commissioned to develop a new welfare facility for the BAE Samlesbury site comprising a 300-seat restaurant (capable of delivering over 1000 meals a day), a medical centre, and a dentist’s surgery.

The use of a timber frame, along with cedar cladding and roofing, ensures low levels of embodied carbon. By selecting stone and stainless-steel cladding materials, the building is durable and will require minimal maintenance. These materials will also benefit users by supplying them with an ‘approachable’ interior, an environment that provides a break from the workplace.

This sustainable building utilises its curvilinear form and shallow plan depth to promote natural ventilation and enhance views across the landscape. The curves also diminish the apparent length of the building. The roof shape together with the use of high level north light glazing ensures the interior maximises daylight benefits whilst limiting solar gain.


BREEAM Excellent