Medical Technology Innovation Facility

The design for a new three-storey laboratory facility was created which features two-storey office accommodation separated by a central lightwell that admits daylight deep within the plan of the building.

A key aim for the development is to encourage interaction between the various user groups occupying the building. The creation of a central lightwell responds to this brief by forming a transparent space at the centre of the building that provides opportunities for interaction between all building users. Key functions are located in and around the lightwell to ensure that the space remains animated and occupied.

Understanding that ‘today’s brief’ will continually change and be driven by the dynamic nature of research activities, the design for the laboratory includes a flexible and adaptable ‘accommodation framework’ solution for the facilities.

Sustainable design solutions have been considered from the outset of the design. Offices and meeting rooms located towards the perimeter of the building will be naturally ventilated, with the lightwell forming an integral part of the natural ventilation strategy. Daylight penetration will be optimised to the office and central areas of the building to reduce the energy demand that is associated with artificial lighting.