Wilson Mason Architects Secure Planning Permission for Rural University Development

Planning permission has been given the green light for a rural, fragmented collection of university residential buildings. The development provides a range of one and two bedroom apartments with open living space for university guests and their families, along with new external amenities. The development seeks to enhance the rural location so it can be used for residential purposes, providing accommodation for visiting lecturers, University guests and academics whilst catering for a number of differing residential requirements.

The fully inclusive design will address the sensitive historic village and listed building curtilage context, whilst creating a ‘welcoming, homely and peaceful environment for University visitors’. As the site lies within the residential area of a hamlet surrounded by agricultural land, careful improvements to the site ecology are incorporated into the design, protecting the surrounding landscape and historic trees, whilst planting new trees and reinforcing the existing hedgerows.

The proposed ground floor apartments are designed to provide accessible and adaptable accommodation with reasonable provision for most people to access the dwelling, and include features that make them suitable for a range of potential occupants. This includes individuals with reduced mobility and wheelchair users. The development therefore provides additional and alternative more accessible two-bedroom accommodation for visitors within an idyllic setting.

The University campus is only a short walk from the site, providing a wealth of services on the doorstep for residents to enjoy, including retail, banking, leisure, catering, religious, medical and sports facilities. The scheme also incorporates an external play area for the children of visitors to enjoy, which is currently not available on the campus.

The development is easily accessible via a range of public transport links, and will primarily be occupied by people who will not require the use of a car, therefore generating a very sustainable transport strategy for the site.