WM Unveils Design for New Aylesbury Furniture Outlet

Work has commenced on the 75,0002ft site for new two storey Lucas Furniture outlet, which is located adjacent to the Aylesbury Vale train station and has links into London Marylebone.

Wilson Mason envisioned the project to create a new destination store for Aylesbury. The bespoke planning for the new build proposes a contemporary, timeless design with a strong, recognizable identity for Lucas Furniture. In addition to the showroom, the site plans include a coffee shop and extensive native external landscaping with parking facilities. A 30,0002ft distribution centre has also been incorporated into the design, adding to the dynamic mix of commercial activity for the new site.

Sustainability and limiting environmental impact have guided much of the design of the development. The building envelope, site layout, and form all intend to maximise daylight for the store interior and support low energy passive environmental strategies. The spacious interior has also been designed to enhance the customer’s retail experience. The proposed materials for the outlet will reflect the heritage and high-quality products associated with the furniture store, creating an attractive development with fine detailing.

In addition to the carefully selected detailing and orientation of the building to conserve energy, photovoltaic panels are incorporated to the south facing roof pitches to generate energy for use within the building. The energy generated on site by these panels will limit the long-term environmental impact of the development.

Wilson Mason secured the contract and developed a design which adapts the recent movement towards experiential leisure led retail. A key focus was to attract customers to visit the store over ordering online, as well as increasing the amount of time customers would like to spend in store, by creating a brand universe retail and leisure hybrid site.